Centro de Estudios Rocieros y Cultura Andaluza en Catalunya

 • Portada
 • Què és el Cercat?
 • Activitats
 • Arxiu Digital
 • Arxiu de Notícies
 • Vídeos
 • Col·laboracions
 • Enllaços
 • Llista de correus
 • Contacte
 • Correu @elrocio.cat
 • (Crea't un compte)
 • Revista Rocio.cat

 • Cercador de notícies  Agenda
  <<Juliol 2020>>
  Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
  12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031

  Col·laboren:
  Sopar de lliurament de premis de l'I concurs de Fotografia Rociera  El CERCAT lliura els seus primers premis de fotografia rociera davant la presència de més de 400 persones

  Imatge de família de tots els premiats amb les autoritats.

  El Centro de Estudios Rocieros y Cultura Andaluza a Catalunya (CERCAT) va viure el passat 10 de novembre un dels moments més especials de la seva curta vida. Des que el centre va començar les seves activitats a principis de l'any 2006 havia portat a terme presentacions de llibres, una exposició sobre la història fotogràfica de la Romeria del Rocío en terres catalanes i la primera edició d'un concurs de fotografia rociera. Però el que es va viure el passat 10 de novembre va ser quelcom que cap dels membres del CERCAT s'esperava. Perquè que més de 400 persones responguin a la iniciativa del primer sopar rociero, en la qual s'anaven a lliurar els premis d'aquest concurs fotogràfic, pot considerar-se tot un èxit.

  Per què? Per moltes raons. La primera, perquè aquesta reunió dels rocieros i rocieras de Catalunya no s'havia produït mai abans, llevat dels dies de la Romeria del Rocío. La segona, perquè quan es plantegen actes com aquests, la mandra és en moltes ocasions la seva major enemiga.

  En aquesta ocasió, la mandra no va fer acte de presència ni entre els rocieros ni, molt menys, al sino del CERCAT, que es va bolcar perquè el sopar de lliurament dels premis del primer Concurs de Fotografia Rociera fos tot un èxit.

  Ganes de participar

  Carme García dirigeix unes paraules als assistents

  Des d'abans de les vuit de la nit s'arremolinaven davant de les portes del Palacio del Flamenco desenes de rocieros i rocieras ansiosos per començar la celebració en una nit dedicada al record del desaparegut pare José Manuel Berdala. Ell va ser el primer en pujar-se a l'escenari gràcies a un video amb fotografies i música creat pel propi CERCAT, al qual va seguir la intervenció de José Luis Fernández, el presentador de l'acte.

  El primer era donar la benvinguda a les autoritats polítiques, representants d'entitats i d'empreses vinculades al moviment rociero i cultural andalús a terres catalanes. Així, es va donar la benvinguda a Ramon Fontdevila, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Carme García, alcaldessa de Rubí i diputada-delegada de Cultura Popular i Tradicional de la Diputació de Barcelona; Katy Carreras, comissionada d'Ajuntament de Relacions Institucionals de l'Ajuntament de Barcelona; María Carmen Rodríguez, regidora de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs; Pepi Pérez, regidora de Mitjans de comunicació de l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs; Carlos Fernández, regidor de Participació Ciutadana i Territori de l'Ajuntament de Mataró; Núria Clotet, de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Badalona; Francisco Pegalajar, president de la Federación Coordinadora de Entidades Andaluzas de L'Hospitalet (FECEAL’H); Eduardo López, directiu de la Federación de Entidades Culturales Andaluzas en Cataluña (FECAC); Manuel Aguilera, vicepresident de la Federación Andaluza de Comunidades (FAC); Francisco Ortiz, president de la Asociación de Rocieros Andaluces de Catalunya (ARAC); Francisco Carmona, president de la Hermandad Nuestra Señora del Rocío,"Los Romeros" de Barcelona; així com representants de la Agrupació Fotogràfica Sant Joan Baptista de Sant Adrià de Besòs. Aquesta entitat va participar de manera activa en l'organització del primer Concurs de Fotografia Rociera del CERCAT, tant en l'elaboració de les bases, com en l'acceptació del concurs per la Federació Catalana de Fotografia i en la fallada del jurat.

  A més de les personalitats polítiques i de cultura andalusa en terra catalana, van estar presents representants de diverses entitats, com la Casa de Màlaga, la Hermandad La Nuestra Señora del Rocío de Barcelona, la Hermandad Nuestra Señora del Rocío Los Varales, la Hermandad Nuestra Señora del Rocío Los Romeros, el Grupo Rociero Amigos de Llull, la Hermandad Nuestra Señora del Rocío de la Comarca del Garraf, la Asociación Rociera Andaluza Alegrías del Sur, la Hermandad Nuestra Señora del Rocío de Mataró, la Hermandad Nuestra Señora del Rocío Divina Pastora de Mataró, la Hermandad Nuestra Señora del Rocío Pastorcillo Divíno, la Hermandad Nuestra Señora del Rocío Las Marismas, la Hermandad La Nuestra Señora del Rocío San Rafael Arcángel, el Grupo Rociero de Premià de Mar, el Coro Rociero Dibujando Marismas, la Asociación Cultural Andaluza del Valle de los Pedroches, i la Casa de Andalucía de Barcelona.

  L'hora dels premiats

  Les personalitats polítiques i de cultura andalusa a Catalunya, així com diversos membres del CERCAT, van ser els encarregats de lliurar els premis del primer Concurs de Fotografia Rociera. Es va començar amb el lliurament dels guardons en la categoria de la Romería del Rocío 2007. José Luis Trinitat, per la seva fotografia «Camí» va rebre de mans de Carme García el primer premi en aquesta categoria. Per la instantània «La campana», Agustín Padilla va recollir el segon premi de mans de Francisco Pegalajar. El tercer premi va ser per a Josep Ponsa per la seva obra «La Verge», que no va poder estar present en el lliurament de premis.

  Pel que fa als cinc quarts premis, van estar presents per a recollir el seu guardó Manuel López i Carolina Aragó. Ni Juan Serrano, ni Antonio Ruiz ni María López van poder estar assistir al lliurament de premis.

  A la categoria de Rocío històric, José Luis Trinitat va recollir el seu segon premi de la nit, i el primer d'aquesta segona categoria, de mans de Ramon Fontdevila. El segon premi va ser lliurat a Pilar Cantero, per la seva fotografia «Per al Rocío», que li va ser lliurat per Eduardo López, de la FECAC. Un altre que va repetir va ser Manuel López, que en aquesta categoria va ser guardonat amb el tercer premi que li va ser lliurat pel gerent de Ràdio Unió Catalunya, Mario Fernández. Entre els cinc quarts premis va haver també algunes absències, les d'Antonio Serrano, Cosme Oriol i Israel Fernández. Els quals sí van estar presents van ser Junjo Gil, que va recollir el premi de mans del gerent de Brodats Santiago Pérez, i Isidoro Pérez, que ho va rebre de mans de Cecilio Burón, gerent de Cermasa.

  Després del lliurament dels premis, la directora del CERCAT, Sandra Torres, va dirigir unes paraules a tots els assistents agraint la seva massiva participació i la gran expectació que havia despertat aquest acte. La màxima representant del centre va cedir la paraula a Katy Carreres. La comissionada d'Ajuntament de Relacions Institucionals va regalar al CERCAT un llibre de fotografies de la ciutat de Barcelona i unes paraules de suport per a futures activitats.

  Paraules de suport van sortir dels llavis de Carme García, en un dels seus primers actes com diputada de Cultura Popular i Tradicional de la Diputació de Barcelona.

  Finalment, Ramon Fontdevila es va mostrar encantat d'estar present en un d'aquests actes en els quals cal estar per a conèixer el moviment rociero a terres catalanes.


  Premiats a la categoria de Rocío 2007

  Primer premi, José Luis Trinidad, li va lliurar el premi Carme García
  Segon premi, Agustín Padilla (derecha), va lliurar Francisco Pegalajar
  Tercer premi, Josep Ponsa, va recogir Josep Ibern, de la Agrupació Fotogràfica Sant Joan Baptista de Sant Adrià (dreta), i lliura Manuel Aguilera;
  Quart premi, Manuel López, li va lliura Katy Carreras  Quart premi, Carolina Aragón (esquerra), li lliura María Carmen Rodríguez
  Quart premio, para Juan Serrano, va recogir el premi Josep Ibern, va lliurar Francisco Ortiz
  Quart premi, Antonio Ruiz, va recogir Agustín Padilla, va lliurar Carlos Fernández
  Quart premi, María López, va recogir Agustín Padilla, li va lliurar Montse Sáez
  Premiats en la categoria de Rocío històric

  Primer premi, José Luis Trinidad (esquerra), li lliura Ramon Fontdevila
  Segon premi, Pilar Cantero, li lliura Eduardo López
  Tercer premi, Manuel López (dreta), lliura Mario Fernández
  Quart premi, Juanjo Gil (esquerra), li va lliurar Santiago Pérez
  Quart premi per Isidoro Pérez (esquerra), lliura Cecilio Burón
  Quart premi,Antonio Serrano, recull Manuel Huertas, lliura Pérez
  Quart premi per Cosme Oriol, recull Josep Ibern (dreta), lliura José María Pulido
  Quart premi, Israel Fernández, recull Josep Ibern, lliura Francisco Carmona

  Un final de festa emocionant

  Una vegada degustada el sopar servit pel palau del Flamenc, es va viure un dels moments més esperats per les més de 400 persones. El grup Veus de Romero va estrenar un espectacle creat per a l'ocasió, «El Rocío a paso lento», una obra dedicada a la figura del pare José Manuel Berdala. Al llarg de prop d'hora i mitja, els sis components del grup van estar acompanyats per altres tants músics i un narrador, que van crear una atmosfera molt especial. A través de vint dels seus millors temes, que el grup ha collit al llarg d'altres tants anys de carrera, Veus de Romero va repassar els moments més emocionants que es viuen durant els dies de Romería.

  El moment més emocionant de l'espectacle es va viure una vegada conclòs aquest, quan els components del grup al complet i alguns membres del CERCAT van ajuntar les seves mans per a interpretar la salvi rociera. Tot el públic se'ls va unir creant una atmosfera rociera que va omplir d'emoció a més d'un. Sens dubte, va anar la millor manera de finalitzar una nit històrica que mai s'esborrarà de la memòria de les persones que van fer possible aquesta nit.
  El grup Voces de Romero interpretant el seu espectacle "el Rocío a paso lento", que van dedicar a la figura del desaparegut pare José Manuel Berdala.
  Fotografia de part dels asistents al Palacio del Flamenco


  01 de Setembre de 2007

  Ja estan a la venda les entrades per al primer Sopar Rociero del CERCAT

  El Centro de Estudios Rocieros y de Cultura Andaluza en Catalunya (CERCAT) ho té tot llest pel pròxim 10 de novembre. Aquest és el dia que ha escollit el primer i únic centre d'estudis rocieros situat fora d'Andalusia per a celebrar el seu primer sopar rociero, una trobada entre tots aquells que estimen el Rocío i que ho cuiden dia a dia, al llarg de l'any, per a fer d'aquest moviment una de les majors concentracions socioculturals de tot Catalunya.

  El primer sopar rociero, que es celebrarà al Palau del Flamenc de Barcelona, serà, a més d'un punt de trobada entre els rocieros i rocieras catalans, el moment ideal per a lliurar els premis del Concurs de Fotografia Rociera, que ha organitzat el CERCAT per primera vegada aquest any. Durant el sopar es farà lliurament dels tres primers premis en la categoria de Rocío 2007 (dotats amb 600, 300 i 150 euros, a més de tres accésits de 50 euros cadascun) i a la categoria de temàtica històrica, a la qual s'han rebut fotografies realitzades als inicis del moviment i fins a l'any 2006 (en aquesta categoria s'estableixen els mateixos premis que a l'anterior). A més del lliurament de premis, els participants del sopar podran gaudir de l'espectacle «El Rocío a paso lento» del grup rociero Voces de Romero, un homenatge al pare José Manuel Berdala i a tots els rocieros en general que un dels grups més representatius del moviment rociero a terres catalanes ha creat a partir dels temes dels seus 13 discos publicats. Amb un repertori de més de 100 cançons, Voces de Romero narra la seva experiència de tots aquests anys, des que van néixer fa més de dues dècades fins a l'actualitat.

  Les entrades poden adquirir-se a la seu del CERCAT (c/Besòs, 1º 1ª, Sant Adrià de Besòs, Barcelona), de la revista Raíces Andaluzas (c/Besòs, 1º 2ª, Sant Adrià de Besòs, Barcelona), de Radio Unión Catalunya (c/Almogàvers, 70, 7º, Barcelona) i al mateix Palacio del Flamenco (c/Balmes, 139, Barcelona). El preu dels tiquets és de 40 euros, amb un 25% de descompte si es compren anticipadament, amb què, per només 30 euros els participants podran gaudir d'un magnífic sopar, una actuació rociera en directe i un obsequi exclusiu del CERCAT. El primer sopar rociero del CERCAT tindrà lloc a partir de les 20.30 hores al Palacio del Flamenco.


  Text: Voces de Romeros; Cercat
  Fotografies: CERCAT

  Tornar

  El patriarca  © elrocio.cat | Todos los derechos reservados.
  s